Mahsun Kırmızıgül Kimdir

Abdullah Bazencir veya sahne adıyla Mahsun Kırmızıgül (d. 26 Mart 1969 Diyarbakır), Zaza kökenli aktör, yönetmen, senarist ve eski arabesk ve pop şarkıcı, besteci.

Erken yaşamı
Mahsun Kırmızıgül üçü dini, biri resmi nikahlı olmak üzere dört evlilik yapmış olan babası Çerkez Bey’in imam nikahlı eşlerinden olan Faika Hanım’ın oğludur. Mahsun Kırmızıgül 26 Mart 1969’da 22 çocuklu bir ailenin bireyi olarak Diyarbakır’ın Hani ilçesinin Vezir köyünde dünyaya geldi. Kırmızıgül doğduktan sonra babası imam nikahlı annesini ve kardeşlerini bırakıp Bingöl’e gitti. Kırmızıgül, ilkokul çağına geldiğinde aile Diyarbakır’a göç etti. İlk ve orta okulu Diyarbakır’da bitirdi. Babası gittikten sonra evin geçimini sağlayan ağabeyinin iş kazasında ölümünden sonra annesi bir kiremit ocağında çalışmaya başlamış, Kırmızıgül de ailenin geçimine katkı amacıyla çiğ köftecide çalışmış ve çaycılık yapmıştır.

Kariyeri
1981 yılında müzik çalışmalarına başlayan şarkıcı, 1983’te Diyarbakır Karpuz Festivali’ndeki yarışmada ve ertesi yıl Mersin’deki ses yarışmasında birincilik kazandı. Amatör olarak doldurdurduğu bir kasetini İstanbul’a bir plak şirketine yolladıktan sonra İstanbul’a gelerek şirketle dört kasetlik bir anlaşma imzaladı. Burada soyadı Kırmızıgül olarak değişir. Sekiz tutmayan kasetten sonra hayatını zor şartlarda sürdüren Kırmızıgül, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü’ne girdi. Unkapanı’nda Hilmi Topaloğlu’yla karşılaşan Kırmızıgül, onunla yaptığı ilk albüm “Nilüfer”‘den sonra 1993’te çıkan ve 800 bin satan “Alem Buysa Kral Sensin” albümüyle şöhreti yakaladı.

1994 yılında yayınladığı albümü “12’den Vuracağım”‘dan “Bebeğim Benim” şarkısı ile pop şarkıların yayınlandığı pek çok televizyon müzik listelerinde bir Arabesk / Fantezi şarkısı olarak yüksek başarı yakaladı. 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde Arabesk En İyi Erkek kategorisinde aday gösterildi. “12’den Vuracağım” albümü “Bebeğim / Kardeşlik Türküsü” adıyla da bilinmektedir. 1998’de çıkardığı ve büyük satış rakamları yakalayan Yıkılmadım adlı albümünü çıkardı. 1998 Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde halkın verdiği oylarla üç ayrı dalda ödül aldı. “Fantezi Müzik” dalında “Yılın Sanatçısı” seçilirken, “Yıkılmadım” adlı parçası da “Yılın Şarkısı” seçildi. Sanatçı ayrıca aynı yıl içinde “Türk Halk Müziği” dalında Altın Kelebek ödülünü alarak “Yılın Sanatçısı” seçildi. Magazin Gazeteciler Derneği’nin geleneksel ödülünde ise yine “Yılın Sanatçısı” seçildi.

O dönemde müzik şirketinin ortağı da olan Kırmızıgül, Özcan Deniz Yalan mı; Haluk Levent Bir Gece Vakti; Seda Sayan Ah Geceler; Alişan Var ya; Ayhan Aşan Sen de mi; Ertuğrul Polat Gittiğin O Gün; Gülşen Yiğidim gibi çalışmaların, besteleri ve müzik yönetmenliğinde çalıştı.

Şarkılarına 30’u aşkın klip yapmış olan Mahsun Kırmızıgül,  birçok televizyon dizisinde, sinema filminde başrol aldı, senaryolarını yazdı ve yönetmenlik yaptı.
Mahsun Kırmızıgül
Özel yaşamı
Oryantal olan Gölgem Hanım’la yaptığı evliliğinden (e. 1989 – b. ? ) Mahmut adında bir oğlu olan Mahsun Kırmızıgül, ikinci ve sürmekte olan evliliğini 14 Şubat 2016’da avukat Ece Binay ile ABD’de yaptı. Kırmızıgül bu evlilikten Lavin adında bir kız çocuk babasıdır.

Diskografi

(Profesyonel & Amatör Albümleri)

Stüdyo Albümleri

  • Yürek Yarası (1984)
  • Buda Yeter (1985)
  • Terkedildim (1986)
  • Sarışınım (1987)
  • Paylaşamam (1988)
  • İstanbul Geceleri (1989)
  • Şimdiki Zaman (1990)
  • Nilüfer (1991)
  • Alem Buysa Kral Sensin (1993)
  • 12’den Vuracağım (1994)
  • Mutlu Ol (1995)
  • Sevdalıyım – Bu Sevda Bitmez(1996)
  • Yıkılmadım – Annem Annem (1998)
  • Yoruldum – Melekler Ağlar (2000)
  • Yüzyılın Türküleri (2002)
  • Sarı Sarı – Başroldeyim (2004)
  • Dinle (2006)

Single’lar

  • İnsan Hakları (1995)
  • Ülkem Ağlar (2001)
  • Küçük Gelin (2011)

Toplama Albümleri

  • Dünden Bugüne (1995)
  • Nostalji 1 (1997)
  • Bir Demet Kırmızıgül (2003)

Filmografi

Dizi

  • Alem Buysa (1994)
  • Bu Sevda Bitmez (1996)
  • Hemşerim (1997)
  • Yıkılmadım (1998)
  • Zalim (2003)
  • Aşka Sürgün (2005)
  • Hayat Devam Ediyor (2011-2013) Genel Yönetmen – Hikaye
  • Benim İçin Üzülme (2012) Genel Yönetmen – Hikaye
  • Babalar ve Evlatlar (2012) – Hikâye

Sinema

  • Yaşamak Haram Oldu (1987)
  • Beyaz Melek (2007)
  • Güneşi Gördüm (2009)
  • Gecenin Kanatları (2009)
  • New York’ta Beş Minare (2010)
  • Mucize (2015)
  • Vezir Parmağı (2017)

Kaynaklar